Descripció

L’Art és un espectacle que combina diferents disciplines artístiques i que Manel Camp ha ideat amb motiu del set-cens aniversari de la mort de Ramon Llull.

Prenent com a punt de partida l’etapa ternària lul·liana, Camp ha imaginat un cosmos complex, en el qual el tres juga un paper protagonista. L’Art de Llull, el mètode combinatori amb el qual pretenia convertir els infidels, en l’etapa ternària es basa en nou definicions: Bondat, Grandesa, Eternitat, Poder, SaviesaVoluntatVirtutVeritat i Glòria. Aquests mateixos principis esdevenen, set segles després, els nou temes musicals amb què el compositor enalteix el místic medieval.

Per a la música –jazz, sempre jazz!–, compta amb Matthew SimonHoracio Fumero i Lluís Ribalta, els seus col·legues del Manel Camp Quartet. Amb ells, configura una de les tres bases de l’espectacle. Per a les altres dues confia en Joan Crosas –veu i interpretació dramàtica– i en Manolo Alcántara –creació acrobàtica–.

Aquests són els tres elements que, combinats de totes les maneres possibles, basteixen un concepte nou, la força del qual no deixarà ningú indiferent.

L’espectacle s’inicia amb la veu de Joan Crosas, que recita fragments de Vida Coetània, la biografia amb què el mateix Llull explica episodis com la revelació, la Il·luminació o la seva decisió de dedicar la vida a Déu. Mentre parla, Manolo Alcántara, seduït per allò que sent, es veu impulsat a l’acció i a convertir les paraules en fets.

Crosas i Alcántara, pensament i obra, despleguen un joc de complicitats que els ha de dur a identificar-se l’un amb l’altre i construir, amb elements tan senzills com unes caixes de fusta, un pont d’enteniment, la mitja lluna lul·liana.

Jaume Falconer, responsable de la línia iconogràfica, i Míriam Ponsa, creadora del vestuari, enriqueixen amb el seu particular punt de vista un muntatge espectacular i innovador, que neix i creix davant l’espectador, s’alimenta de la força de la música, tothora present i sempre eloqüent, i arriba a l’apoteosi final amb una emoció molt difícil de contenir (*).

(*L’espectacle pot oferir-se en  versió concert, que compta amb el Manel Camp Quartet i amb les paraules recitades per Joan Croses.)